Jumat, 12 Februari 2010

CARA SETING KOMEN

Hari ni aku nak cerita sikit pasal blog. Dan aku tujukan khas buat bloggers yg melawat blog aku semestinya.. klau aku tujukan pada bloggers yg x melawat blog aku mcmana dia org nak baca kan.. wakakakaa.. ok.. terus pada apa yg aku nak cerita. Ni bukan nak komen blog sahabat pun .. just nak menginform jer.. hehehe.. bahasa berterabur.. maklum la org x sekolah tinggi.. wakakaka.. Ok.. Apa yg aku nak komen sebenarnya berkenaan cara korang setting untuk bahagian komen pada blog korang. Banyak aku jumpa korang x setting benda ni kepada "pop-up window". Sebagai contoh korang tengok pada blog aku.. cuba korang click dekat bahagian untuk korang buat komen. Tengok apa akan jadi ? Pastinya dia xkan jadi kereta ferrari kan.. wakakaka..

Ok , sebenarnya dia akan kluar satu window yg lain untuk korang tulis komen tanpa dia reload semula current page yg sedang kita tengok tadi kan. Untungnya.. bagi sapa pelawat blog kita yg internet connectionnya macam siput sedut.Xder la dia org boring nak tunggu internet dia load semula page blog korang. Dah la mcm tu, kena plak korang activekan "verification word for comments" plak lagi.. lagi la berkali2 page korang kena reload, yang silap2 nak hantar komen pun x dpt.Jangan korang igt semua pelawat korang ada internet yg laju mcm korang. macam aku selalu kena bila nak buat komen kat blog korang... yg akhirnya aku tinggal jer tanpa tinggalkan apa2 komen.. huhuhu... terasa rugi kan? Ok.. untuk yg dah otai2 dan tau mcmana nak setting tu diharap dapat di ubah laa.. untuk yg x berapa nak tau tu aku cuba ajar korang buat kat sini.. senang aja insyaAllah.

Lets Start... aku buat ringkas2 jer..

1. login dulu kat blog korang laa
2. Kalau mmg korang dah login terus jer click kat "Dashboard"
3. Click pada "Settings"
4. Korang cari "Comments" dan click kat situ
5. Pastu korang cari plak "Comments Form Placement"
6. Berikan tanda pada "pop-up window"
7. Scrool down dan click pada "SAVE SETTING"